Blog PIC

Cultura de securitate

     ”Termenul de ’’securitate’’ provine din latinescul securitas-securitatis si reprezintă ’’faptul de a fi la adăpost de orice pericol ; sentimentul de siguranţă pe carel îl dă cuiva absenţa oricărui pericol’’. Securitatea mai înseamnă şi ’’protecţie, apărare’’. Securitatea reprezintă, în principiu,’’acea stare de fapt care pune la adăpost de orice pericol extern şi intern o colectivitate sau un stat oarecare, în urma unor măsuri specifice, ce sunt adoptate şi care asigură existenţa, independenţa, suveranitatea, integritatea teritorială a statului şi respectarea intereselor fundamentale ’’. Termenul de securitate este de uz general în relaţiile internaţionale şi în alte discipline şi pare să fie acceptat ca un concept central organizator. Politica externă, militară şi economică a statelor, intersectarea acestora în zone de schimb şi dispută,cât şi structura generală a relaţiilor pe care le creează, toate sunt analizate ca aspiraţii în vederea asigurării securităţii naţionale şi/sau internaţionale.”(citat)

     Pregătirea personalului în domeniul protecției informațiilor clasificate constituie o formă a educației de securitate, obligatorie pentru toate persoanele care gestionează sau vor gestiona informaţii clasificate, şi reprezintă activitatea specifică de informare şi instruire pe linia protecţiei informaţiilor clasificate. Persoanele angajate în locuri de muncă unde sunt gestionate informaţii clasificate şi pentru care s-au eliberat certificate de securitate / autorizații de acces vor fi instruite atât la înaintea începerii activităţii, cât și periodic.

     Activitatea de pregătire se efectuează planificat şi are caracter permanent, în scopul prevenirii, contracarării şi eliminării riscurilor de securitate, precum şi a ameninţărilor la adresa securităţii informaţiilor clasificate.

​   Pregătirea personalului se va realiza diferenţiat, în funcţie de atribuţiile personalului şi de nivelul certificatului de securitate deţinut.

TEME DE PREGĂTIRE

  • All Post
  • Pregătire
  • IT
  • Securitate industrială
Încarcă mai mult

Sfârșit conținut

contactează un specialist

Dacă dorești, poți lua legătura cu un specialist, discuta cu pe chat sau accesa discuțiile pe forum.

BlogPIC © 2023 | Toate drepturile rezervate