cultura de securitate Reguli generale de evidenţă, procesare, multiplicare, manipulare, transmitere, transport şi distrugere Tolerably earnestly middleton extremely distrusts she…
Activitatea contractuală care implică accesul operatorilor economici la informații clasificate presupune implementarea şi respectarea unui set unitar de norme şi măsuri, care au menirea de a asigura protecția acestor informații, în cadrul etapelor de atribuire, derulare ori de finalizare a contractelor.
Securitate industrială - sistemul de norme şi măsuri care reglementează protecţia informaţiilor clasificate în domeniul activităţilor contractuale
Măsurile de protecție a informațiilor clasificate în activitatea contractuală se vor aplica tuturor persoanelor juridice de drept public sau privat care desfăşoară ori solicită să desfăşoare activităţi contractuale ce presupun accesul la informaţii clasificate.
Securitate industrială – sistemul de norme şi măsuri care reglementează protecţia informaţiilor clasificate în domeniul activităţilor contractuale;
Autorizaţie de securitate industrială – document eliberat de Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat – ORNISS – unui obiectiv industrial, prin care se atestă că este abilitat să participe la procedura de negociere a unui contract clasificat;
Aviz de securitate industrială – document eliberat de către ADS prin care se atestă că obiectivul industrial contractant a implementat toate măsurile de securitate necesare protecţiei informaţiilor clasificate vehiculate în derularea contractului încheiat;
Certificat de securitate industrială – document eliberat de ORNISS unui obiectiv industrial, prin care se atestă că este abilitat să deruleze activităţi industriale şi/sau de cercetare ce presupun accesul la informaţii clasificate;
Subcontractant – parte care îşi asumă executarea unei părţi a contractului clasificat sub coordonarea contractantului
La clasificarea contractelor se vor aplica următoarele reguli generale:
În cazul în care contractantul cedează unui subcontractant realizarea unei părţi din contractul clasificat, se va asigura că acesta deţine autorizaţie sau certificat de securitate industrială şi este obligat să înştiinţeze contractorul, iar la încheierea subcontractului să prevadă clauze şi proceduri de protecţie.
În procesul de negociere a unui contract clasificat pot participa doar reprezentanţi autorizaţi ai obiectivelor industriale care deţin autorizaţie de securitate industrială.
Autorizaţiile de securitate industrială se eliberează pentru fiecare contract clasificat în parte.
În cazul în care obiectivul industrial nu deţine autorizaţii de securitate industrială pentru participarea la negocierea acelui contract, este obligatorie iniţierea procedurii de autorizare.
Contractantul şi subcontractanţii sunt obligaţi să implementeze şi să respecte toate măsurile de protecţie a informaţiilor clasificate puse la dispoziţie sau care au fost generate pe timpul derulării contractelor.
Contractul clasificat va putea fi pus în executare numai în condiţiile în care:
Verificarea, avizarea şi eliberarea autorizaţiei şi certificatului de securitate industrială reprezintă ansamblul procedural de securitate ce se aplică numai obiectivelor industriale care au sau vor avea acces la informaţii clasificate în cadrul contractelor sau subcontractelor , încheiate cu deţinătorii unor astfel de informaţii.
Pentru a i se elibera autorizaţia şi certificatul de securitate, obiectivul industrial trebuie să:
Neîndeplinirea cerinţelor , precum şi furnizarea intenţionată a unor informaţii inexacte în completarea chestionarului sau în documentele prezentate constituie elemente de incompatibilitate în procesul de eliberare a autorizaţiei sau certificatului de securitate industrială.
Obiectivul industrial nu este considerat stabil din punct de vedere economic dacă:
Un obiectiv industrial nu corespunde din punct de vedere al protecției informațiilor clasificate dacă se constată că prezintă riscuri de securitate. Sunt considerate riscuri de securitate:
În cazul unui obiectiv industrial la al cărui management/acţionariat participă cetăţeni străini, cetăţeni români care au şi cetăţenia altui stat sau/şi persoane apatride, se va evalua măsura în care interesul străin ar putea reprezenta o ameninţare la adresa protecţiei informaţiilor claasificate, care vor fi încredinţate acelui obiectiv industrial.
Autorizaţia sau certificatul de securitate industrială se retrage în următoarele cazuri:
cultura de securitate Reguli generale de evidenţă, procesare, multiplicare, manipulare, transmitere, transport şi distrugere Tolerably earnestly middleton extremely distrusts she…
SECURITATEA INDUSTRIALĂ Activitatea contractuală care implică accesul operatorilor economici la informații clasificate presupune implementarea şi respectarea unui set unitar de…
SECURITATEA INDUSTRIALĂ Activitatea contractuală care implică accesul operatorilor economici la informații clasificate presupune implementarea şi respectarea unui set unitar de…
blogpic.ro Reguli generale privind gestionarea informațiilor clasificate Informațiile clasificate sunt supuse următoarelor operațiuni: Întocmire Evidență Păstrare Multiplicare Manipulare Transmitere Transport…
PROTECŢIA SURSELOR GENERATOARE DE INFORMAŢII INFOSEC PROTECŢIA SURSELOR GENERATOARE DE INFORMAŢII – INFOSEC Modalităţile şi măsurile de protecţie a informaţiilor…
clasificarea si declasificarea informaţiilor secrete de stat şi secrete de serviciu CLASIFICARE DECLASIFICARE ce sunt informațiile clasificate? Informațiile clasificate sunt…
Securitatea în rețele sociale și controlul parental în mediul online Ghid realizat în cadrul campaniei de conștientizare a riscurilor de…
INCIDENTUL DE SECURITATE I. Consideraţii generale. Definirea informaţiei clasificate compromise şi a incidentului de securitate …
Securitatea datelor și informațiilor în sistemele informatice Securitatea informațiilor , uneori scurtată la INFOSEC , este practica protejării informațiilor prin…
BlogPIC © 2023 | Toate drepturile rezervate
Acest blog este destinat celor care doresc să se informeze despre domeniul securității informațiilor clasificate. În plus contribuie la dezvoltarea unei culturi de securitate adecvate.
Dacă doriți mai multe informații puteți să completați datele de mai jos și vă vom contactat negreșit.
Vă mulțumim că ați trimis formularul.
Vă vom contacta cât de curând.